A becsapódás kráterét fotózták le

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Roszkozmosz, az orosz űrügynökség közlése szerint a leszállási folyamat során a Luna-25 eltért a megadott pályáról, és a Hold felszínébe való becsapódás következtében megsemmisült.

 

Az űrszonda feladata a Hold felszínének vizsgálata lett volna, van-e jég az égitesten.

A NASA marylandi központ irányítása alatt álló, LROC (az LRO Camera rövidítése) csapata és az LRO Mission Operations csapata augusztus 22-én megtervezte és parancsot küldött az LRO űrszondának, hogy rögzítsék a becsapódás környékét. A sorozatfelvétel augusztus 24-én, EDT (18:15 UTC) 14:15-kor kezdődött, és körülbelül négy órával később fejeződött be. Az LROC csapata összehasonlította a becsapódási idő előtt készült képeket és az azt követően készült sorozatot, és egy kis új krátert talált.

A legutóbbi kép a területről 2022 júniusában készült, így a kráter valamivel azután alakult ki. Mivel ez az új kráter közel van a Luna 25 becsült becsapódási pontjához, az LRO csapata arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg ebből a küldetésből származik, nem pedig természetes becsapódási pontból.

Az új kráter körülbelül 10 méter átmérőjű, és a déli szélesség 57.865 fokán és a keleti hosszúság 61.360 fokán található, körülbelül mínusz 360 méteres magasságban. A becsapódási pont a Pontécoulant G kráter meredek (20 foknál nagyobb) belső peremén volt, mintegy 400 kilométerre a Luna 25 tervezett leszálló helyétől, déli 69 545 fokban, keleti 43 544 fokban.

Oroszország  47 év után szeretett volna a Hold felszínére visszatérni, de erre még várniuk kell.