Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon évek óta tartja nyilván a kerékpárokat a BikeSafe rendszer, mely a lopások megelőzéséhez és felderítéséhez is nagy segítséget nyújt.

A kerékpárlopáshoz néhány másodperc is elegendő. De kellő óvatossággal és megfelelő védelmi eszközök, módszerek alkalmazásával ezeknek a bűncselekményeknek egy része megelőzhető – hívja fel a figyelmet a police.hu. Ilyen eszköz a BikeSafe rendszer is, amelyben a tulajdonos minden adatot rögzíthet a kerékpárjáról, illetve a kétkerekűről készült fotókat is feltöltheti a felületre. A regisztrált kerékpárokra jelzés kerül, a lopások tekintetében akár ennek is lehet visszatartó ereje. Ha pedig mégis ellopnák a biciklit, a rendszer segítheti a felderítést. Aki szeretné, önállóan is elvégezheti a regisztrációt, a rendszer oldalán ehhez minden segítséget megkapunk.

A kerékpárlopások megelőzése érdekében érdemes megfogadni a rendőrség tanácsait:

  • Ha utcán, lépcsőházban, tárolóban, udvaron őrizetlenül hagyott a biciklit, mindig zárjuk le! Rövid időre, így például gyors bolti vásárlás, vagy egy lottó feladásának idejére se hagyjuk a kerékpárt úgy őrizetlenül, hogy nem lakatoljuk le!
  • A kosárban, csomagtartón, és a kormányon ne hagyjanak semmit!
  • A kerékpárt tanácsos valamilyen stabil tárgyhoz, kerítéshez, kerékpártárolóhoz, vagy egy fához zárni!
  • A bicikli értékének minimum 10%-át érdemes biztonságos zár vásárlására költeni. A jobb minőség nagyobb védelmet jelent.