Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Szakértők szerint a rövid szunyókálás engedélyezése segíthet a vállalkozásoknak és az alkalmazottaknak a termelékenység és az egészség javításában. A szakértők szerint a legjobb szunyókálások rövidek – körülbelül 20 percesek maximum –,de akár öt vagy tíz perc is elegendő.

„Ez nem olyan, mintha egy nagyobb alvási epizódba lépnénk” – mondta. "Ha túl hosszú a szunyókálás, rosszabbul érzi magát az ember, és alvási tehetetlenségben szenved utána, ami olyan, mintha fejbe vágtak volna minket."

Az alvási tehetetlenségen – ébredés utáni fáradtság és alacsony teljesítmény – mellett a hosszas szunyókálások más problémákat is okozhatnak. Például éjszaka nehezebben tudunk majd elaludni.

Annak elkerülése érdekében, hogy egy szunyókálás tönkretegye a jó éjszakai alvást, egyes szakértők azt is javasolják, hogy kerüljék a délután 3 óra utáni alvást .

Az egyik módja annak, hogy fokozzuk a szunyókálás hatását, ha elalvás előtt körülbelül 15 perccel megiszunk néhány csésze kávét – ez pélául a fáradt járművezetőknek ajánlott.

Ez azért működik, mert az alvás csökkentheti az adenozin szintjét – egy olyan vegyi anyag, amely álmosságot okoz, amikor az agy receptoraihoz kötődik. Ahogy a koffein később beindul, blokkolja ezeket a receptorokat , megakadályozva, hogy az adenozin kötődjön hozzájuk, és álmosságot idézzen elő. Ez viszont fokozza az idegi aktivitást. A végeredmény kettős csapás, vagyis növeli az éberséget.

Dr. Carolin Reichert, a Bázeli Egyetemi Pszichiátriai Klinika Kronobiológiai Központ stressz- és alvászavarokkal foglalkozó helyettes vezetője azt mondta, hogy a koffein felszívódása a gyomor-bélrendszerben akár 30 percet is igénybe vehet. Azonban állatkísérletek elvégzésével bizonyították, hogy az adenozin kiürülése nem következik be az alvás korai szakaszában, ami azt jelenti, hogy hosszabb pihenőre lehet szükség a legnagyobb előnyök kihasználásához.

„Valószínűleg körülbelül 20-30 percbe telik, amíg délután mély álomba merül az ember” – mondta.

„A pihenőteret biztosító vállalkozások csökkentik az időveszteségből és a fáradtságból eredő hibákból adódó költségeket. Lehetőséget ad a magasabb beosztásúaknak is arra, hogy felismerjék a nonstop kultúra kihívásait, és felülről lefelé irányuló megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy gondoskodjanak magukról a munkában és azon kívül is, ami sokat jelent a megtartás szempontjából. .”

Egyes vállalkozások, köztük a Thrive és a HuffPost, már bevezették az alkalmazottak szunyókálási lehetőségét, a Google pedig már 2014-ben bevezette az altatókat, a cégek pedig, köztük a Nike és a Ben & Jerry's, bevezették az alvószobákat. Hogy Magyarországon ez mikor lehet realitás, arra csak tippelni tudunk, de nem valószínű, hogy a közeljövőben bevezetnék a legális munkahelyi szunyókálást!