Bemutatták a Magyar Géniusz vándorkiállítás katalógusát. A tárlatot 2022 tavasza óta hét településen több mint 154 ezren látták.  A tárlat megmutatta a vidéki muzeológia elképesztő erejét, a kötetben 67 intézmény 154 műtárgya szerepel. 

„A géniusz kifejezés a magyarok különleges mentalitását jelzi, azt, hogy egy ilyen kis nemzet milyen sok zseniális elmét adott a világnak”

– hangzott el az eseményen. 

A tárlat 2022 áprilisában indult Kecskemétről, majd Gyulán, Debrecenben, Győrben, Szombathelyen, Egerben, tavaly év végéig pedig Szekszárdon tekinthette meg a közönség.

A vidéki múzeumokban ott van a tudás

2025 a magyar tudomány éve lesz. A több mint négyszáz oldalas, pazar kötet címe a tavalyi Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva egy Petőfi-idézet: "Bárkié is a dicsőség, / A hazáé a haszon!".

„Az egész Kárpát-medence területén 130 szakmai taggal rendelkező szervezet életében mérföldkövet jelent a másfél éves Magyar Géniusz Program”

– idézi a sajtó Ódor János Gábort, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségénekét. Hozzátette csaknem száz projekt zajlott és zajlik jelenleg is, Orosházán és Miskolcon most nyílt Magyar Géniusz kiállítás.