0:00
/
A Hunor űrhajós jelöltjeivel együtt nyitották meg Szekszárdon a tanévet

A tanulás a legerősebb fegyver – a  tudás fontosságáról is hangzottak el gondolatok Szekszárdon az országos szakképzési tanévnyitón, melynek helyszíne a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikumának épülete volt.


Gyurkovics János Szekszárd Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntőjében utalt arra, hogy a felújított Hunyadi Mátyás Technikum és Szakképző Iskola mellett épült meg a Szekszárdi Tudásközpont és a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi központja is.

 "A hat tolnai városban működő centrum ma már több mint 300 vállalkozással áll kapcsolatban, amelyek közül mintegy 230 duális partner"

– hangsúlyozta Dömötör Csaba, a szakképzési centrum kancellárja, aki kiemelte azt is, hogy számukra az is fontos, hogy az iskola magának a település életének is fontos része legyen, együtt éljen és lüktessen vele."A csaknem harminc szakmát oktató Tolna Vármegyei Szakképzési Centrumban 3400 nappali tagozatos diák mellett 2300 felnőtt is részt vesz a duális képzésben"

– emelte ki Horváth István a térség országgyűlési képviselője. Az intézmény nyolc iskolájában az elmúlt négy évben több mint négymilliárd forint értékű felújítás történt kormányzati segítséggel és pályázati forrásból.

 "A tanárok kezében van a magyar jövő, övék a legfontosabb munka, a tudás átadása – mondta a kulturális és innovációs miniszter. Csák János úgy fogalmazott: "mesterségbeli tudás nélkül nincs az embernek önbecsülése."

Hazánkban már 500 intézményben 280 ezren tanulnak a szakképzési rendszerben. A végzős diákok felvételi mutatói pedig egyre jobbak.

Az eseményen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta jelenleg 75,1 százalék a foglalkoztatási ráta.

Az esemény egyik legkedveltebb amolyan szelfipontja is volt az a négy fiatalember, akik a  Hunor Magyar Űrhajós Program  űrhajósjelöltjei. A nem mindennapi vendégekkel szívesen fotózkodott diák és tanár egyaránt.

A tanévet városunkban velük együtt indították el. Legyen ez egy igazán különleges, eredményekben gazdag tanév!

(Megszólaló: Csák János, kulturális és innovációs miniszter)