Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hallottál már Mílosz szigetéről? Athénból 3 órás hajóúttal közelíthető meg a vulkanikus szépség, ami a Kükládok büszke tagja. Nem mellesleg pedig itt találták meg a Milói Vénuszt is.

Görögországban körülbelül 6000 szigetet találunk, melyek közül csak 230 körüli a teljesen lakatlan földdarab. Mílosz nem egy tipikus turistás hely, az Égei-tengeri gyöngyszemre a szigetcsoport többi tagjánál (pl: Szantorini, Mikonosz) kevesebben látogatnak. Athénból és Pireuszból is indulnak ide hajók, a nyári időszakban pedig sűrűn repülőjáratok is közlekednek a görög szárazföld és Mílosz között.

Mintegy 40 bejegyzett, mágikusan gyönyörű strandja van, partja erősen tagolt, halászfalvai autentikusak és kedvesek (pl: Klima, Areti, Mandrakia, Fourkovouni). Plaka, a főváros minden, amit egy fehérre meszelt házakkal tűzdelt kisebb városról el tudunk képzelni, mint amiket az idilli képeslapokon látunk, szerencsére tized annyi fotózkodó turistával, mint például Szantorini Fira városában tapasztalni. Nagyon ajánlott a járműbérlés (autó, kismotor, akár quad), hiszen a sziget nem nagy, de látványosságai, legjobb helyei így közelíthetőek meg a legpraktikusabban. Ha lélegzetelállító naplementére szomjazunk, Kastro legyen a célpont.

De szóljunk most Mílosz legcsodásabb helyéről, Sarakinikoról, ami a vulkanikus sziget fő látványossága. Olyan, akár egy holdbéli táj, csupán a mesés türkiz tenger emlékeztet róla, hogy ez itt voltaképpen a földi paradicsom, Görögország egy jól tartogatott „titka”. Érintetlenségét igyekeznek megtartani, nincsen hivatalos strand-érzés, napernyők, napágyak, nomádabb fürdőzés és napozás megy. Éppen ezért érdemes vizet, üdítőt, gyümölcsöt, ételt vinni magunkkal, hogy ne kelljen idő előtt elhagyni a vulkanikus formációt. A bátrabbak szuper ugrós spotokat is találnak, ezek jól bejáratott helyek, de azért óvatosan vessük magunkat a habokba!

Kleftiko is megér egy misét, itt találhatóak Mílosz híres tengeri barlangjai. A legegyszerűbb, ha hajós túrára fizetünk be, így járjuk be ezt a szakaszt. Kleftiko a téli hónapokban egyébként a Mediterráneumban őshonos szerzetesfókák főhadiszállása.

Látogassunk Míloszra, ha Athénban időzünk, kora reggeli indulással, esti visszaérkezéssel akár egy nap alatt is megjárhatjuk, de még jobb, ha 2-3 napra időzítjük, esetleg egy egész hetet töltünk a Kikládok szerény, de annál gyönyörűbb szigetén!