Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fokozott figyelmet kér mindenkitől a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Éppen ezért figyelmeztető közleményt is kiadta.

„Hőségriasztás elrendelése a jelenlegi előrejelzés alapján nem indokolt, de a HungaroMet előrejelzése szerint szombaton 25 Celsius-fok feletti középhőmérsékletre lehet számítani, ami vasárnap tovább fokozódik, majd hétfőtől várhatóan mérséklődik, keddtől pedig megszűnik a hőség.”

A nagy melegben több folyadék szükséges

Lehetőség szerint víz fogyasztását javasolják, valamint a déli órákban a tűző napon tartózkodás mellőzését. Használj napvédő krémet, sapkát vagy kalapot. 

Felhevült testtel senki se ugorjon vízbe, biciklitúrázáskor pedig a közterületi kutaknál mindenki bevizezheti magát.

A kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztása kerülendő. Önmagad mellett legyél figyelmes másokra is!

Gyermekeket, időseket figyelmeztess a helyes magatartásra, emlékeztesd őket a vízivás fontosságára. Embert, állatot ne hagyd parkoló autóban, ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

(forrás: mti/fotó: pixabay)