Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
0:00
/
A koronavírus hatásait taglalja a könyv

A Gondolat Kiadó gondozásában Társadalom a világjárvány hálójában címmel tanulmánykötet jelent meg a pandémia társadalmi és kulturális hatásairól a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja, Prof. Dr. Szécsi Gábor, valamint a Szegedi Tudományegyetem tanára, Dr. Tóth I. János szerkesztésében.

Számos irányból megközelítik a kérdést

A kötet a Covid19-világjárvány társadalmi, kulturális hatásainak alkalmazott filozófiai vizsgálatára vállalkozik; döntően a szaktudományok eredményeit és a filozófiai megfontolásokat kombinálva elemzi a pandémia következményeit. A tanulmányok többségének fókuszába filozófiai kérdések (szabadság, narratíva, halandóság) kerültek, de akadnak közöttük szaktudományokra (szociológia, politológia, játékelmélet), sőt irodalmi alkotásokra is.

„Minden egyes tanulmány gyújtópontjában az a felismerés áll, hogy a világjárvány akarva-akaratlanul megváltoztatta a társadalmi, kulturális gyakorlatunkat, megváltoztatta a mindennapi ember gondolkodását, az emberi kapcsolatokról kialakított fogalmainkat.” – osztotta meg velünk Prof. Dr. Szécsi Gábor.