3 hónap

Látványban és méretben is hatalmas koncertekkel ünnepli a Tankcsapda a 35. születésnapját. Arénákban is találkozhatunk az együttessel ebben az évben, de ott lesznek a Budapest Parkban és fesztivál nagyszínpadon is. Ahogy Lukács Laci elmondta: a Tankcsapda nem tud nem 35 éves lenni 2024-ben. Laci mellett Sidlovics Gábor 'Sidi' és Fejes Tomi is a stúdiónk vendége volt.

Már az elején elnézést kérünk: ezek a fickók nem …-tal gurigáznak. Igazából nem saját a hasonlat, hanem Lukács Laci ezzel a kifejezéssel tette hangsúlyossá számunka: idén a Tankcsapda 35 éves és kiemelt koncertekkel is készülnek.
"Ebben az évben nem lehet nem 35 évesnek lenni a Tankcsapdának – ez egyértelmű – viszont van néhány kiemelt koncert, amire sokkal nagyobb figyelmet szentelünk akár promócióban, akár a műsor összeállításában, akár bármilyen más vonatkozásban, amitől ezek a koncertek úgymond 35 éves jubileumi koncertek lesznek."

A jubileumi koncertsorozat pedig március 23-án indul az ország észak-nyugati szegletében, Győrben. Arra a kérdésre, hogy milyen jelentőséggel bír ez a város a csapat számára csak úgy záporoztak az emlékek: Lukács Laci és Fejes Tomi elárulták, hogy sokat "aludtak" anno a megyeszékhelyen, de megemlékeztek a korábbi koncertjeikről is, mint például a körsznípados-főteres buliról, és Fejes Tomi – a zenekar dobosa – kiemelte, hogy a régi ifiházban is mekkora koncerteket csaptak, na meg a Bridge-ben, egy mai napig közkedvelt győri szórakozóhelyen. A csapat jubileumi koncertsorozatának első állomása tehát Győr, a március 23-i Tankcsapda35 helyszíne az Audi Aréna.

"Akárhova megyünk az országban olyan jó, hogy tulajdonképpen már mindenhova köt minket valami. Ez lehet csak egy kis poén, ez lehet egy sokkal nagyobb volumenű dolog is, de hogy tulajdonképpen kicsit már hazamegyünk mindenhová." – tette hozzá az emlékek sorához Sidlovics Gábor 'Sidi' a Tankcsapda gitárosa. A csapat és a közönsége, a rajongói között különleges a kapcsolat. A fiúk szerencsésnek tartják magukat, hogy ilyen hűséges rajongótáboruk van. Ezt mindhárman kiemelték, de talán Fejes Tomi fogalmazta meg legjobban a pillanatnyi érzéseiket:

"A Tankcsapda zenekar azért tart ott, ahol tart, mert egy nagyon hűséges közönség van a háta mögött. És igazságszerint mindig azt szoktuk mondani – ha bármilyen szakmai díjat kapunk, vagy bármilyen elismerést – a legfontosabb az, hogy a közönség mellettünk van. S egyébként akkor is mellettünk van, amikor ostoroznak minket bármivel, úgyhogy mi ezt rendszerint szeretjük meghálálni a közönségünknek. Sidinek van egy olyan mondása, hogy 'meghalni megyünk a színpadra' minden esettel. Vagyis megpróbáljuk ezt – legalább 80-90%-ban ez mindig sikerül is – és a szűnni nem akaró szeretetet, amit meg kapunk a közönségtől az tovább spanol minket."

Lukács Laci sem hagyta szó nélkül mennyire hálás a közönségnek: "a Tankcsapda 1989-es alakulása óta, egyszerű számolás ez: 35 év telt el. Értelemszerű az, hogy az ilyen kerek évfordulókat egyrészt a közönség is szereti, hogy ha megünnepeljük, meg mi is szeretjük ezeket hangsúlyossá tenni. Bár azt szoktuk mondani, hogy elsősorben nem önmagunkat ünnepeljük, a zenekart magát, hanem sokkal inkább a közönséget, ami most már három és fél évtizede velünk van és melletünk van, és együtt élvezi velünk ez az egész dolgot."

A Tankcsapda élményt ebben az évben jubileumi koncerteken is megtapasztalhatja a közönség. Sidlovics Gábor 'Sidi' pedig elmondta azt is, hogy látványban sem lesz hiány: "aki egy kicsit is ismeri a Tankcsapdát (..) az tudja jól, hogy ha már bemegyünk egy arénába (a helyszín egy ilyen a győri koncert esetében, de a látvány mindegyik jubileumi koncerte igaz – a szerk.), akkor azon egy kicsikét szeretünk túlmutatni, hogy hátra kilógatunk egy molinót, hogy Tankcsapda, meg pár lámpát kiteszünk. Tehát azért itt külön agyalás megy mindig, (…) hogy milyen látvány-, hangeffektekkel tudjuk még megspékelni a dolgot. Arról biztosíthatunk mindenkit egyébként, hogy abszolút meg fogja állni a helyét a 2024-es szakmai kihívásokkal szemben."

Az alábbi helyszíneken egészen biztosan lesz Tankcsapda 35, mutatjuk az időpontokat is:

  • Március 23. Győr, Audi Aréna
  • Július 24. Debrecen, Campus Fesztivál, Metal-Sheet Nagyszínpad (A Campus Fesztiválra ezenkívül még másik két koncerttel is készül a Tankcsapda)
  • Augusztus 24. Budapest, Budapest Park
  • És az év végén a debreceni Főnix Aréna sem marad ki.

A Tankcsapda egyébként egész évben turnézik. Fellépések pedig nemcsak Magyarországon lesznek, hanem külföldi koncertek is vannak a naptárban. Külhonban igaz már többször csinált bulit a Tankcsapda, de idén először játszanak majd az Ibériai-félszigeten, Mardridban. A zenekar pedig nem tud leállni, arra a kérdésre, hogy mik a terveik a közeljövőre nézve Lukács Laci ezt válaszolta:

"Vannak terveink, egy csomó ötletünk van. Új lemezen dolgozunk. Van egy csomó elképzelésünk, nemcsak erre az évre, a 35 éves jubuleumra, hanem már a következő évre, sőt már az azt követő évre is vannak ilyen-olyan halvány elképzeléseink. Nagyon jó olyan dolgokkal foglalkozni, vagy olyan dolgokkal is foglalkozni, amiket korábban nem csináltunk még."

Ezeket a "dolgokat" természetesen nagyon várjuk, de idén szülinap van: Isten éltessen Tankcsapda! "Adjon az Ég mindent, amit szeretnél!"