Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyolc amerikai város kutyaharapási adatait tekintették át a 2009 és 2018 közötti időszakban, majd összevetették ezeket a városok napi időjárási és szennyezettségi adataival, ennek adataiból jutottak erre a következtetésre.

A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a Harvard Egyetem szakemberei meglehetősen érdekes megállapításra jutottak: a kutyák jóval harapósabbak lehetnek a nagy melegben, a tűző napsütésben, és akkor, ha rossz a levegőminőség.

Ennek megállapításához nyolc amerikai város kutyaharapási adatait tekintették át a 2009 és 2018 közötti időszakban, majd összevetették ezeket a városok napi időjárási és szennyezettségi adataival, vagyis összesen 70 ezer kutyaharapást vizsgáltak.

Mint kiderült, a környezeti tényezők és a kutyaharapások között valóban megfigyelhető kapcsolat: azon napokhoz mérten, amikor alacsonyabb az UV-sugárzás mértéke, a magasabb UV-s napokon 11%-kal nőtt meg a bejelentett kutyaharapások száma.

Amikor a hőmérséklet volt magasabb, 4, míg amikor az ózon szintje volt nagyobb, 3%-os volt a kutyaharapások számának növekedése. Kis mértékű csökkenés volt ugyanakkor megfigyelhető csapadékosabb napokon, míg a PM 2.5-ös finomrészecskék szintje a levegőben nem mutatott változást.

A fent említett környezeti tényezők miatt valóban ellenségesebbek lehetnek az ebek, de amikor ezt vizsgálták, számos adat nem állt rendelkezésre (pl. a kutya fajtája, neme, ivartalanítva volt-e, stb). Vagyis további kutatásra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a jelenséget és annak okait.