Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2024-ben a tizenegyedik alkalommal hirdette meg alkotói pályázatát az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, idén a Katasztrófavédelem Központi Múzeumával közösen. Tolna vármegyében a már hagyománynak mondható ünnepi eredményhirdetéssel zárul a felmenő rendszerű országos megmérettetés. 

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság pályázatának egyik idei témája a „Füstérzékelő életet menthet” szlogenhez kapcsolódik, a másik pedig a magyar–török kulturális évadhoz, amelynek „Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága” a jelmondata (Gróf Széchenyi Ödön alapította a magyar és a török tűzoltóságot is). A diákok három korcsoportban (6-10, 11-14, 15-18 éves kor között) pályázhattak kézműves alkotással, és korcsoport nélkül digitális alkotással. Emellett a történelmi témát kedvelők irodalmi műveiken keresztül is bemutathatták Gróf Széchenyi Ödön életét és munkásságát.

Tolna vármegye rendre szép eredménnyel zárja a felmenő rendszerű verseny országos megmérettetését is. A gyerekek minden évben elkápráztatják a Bizottságot, valamint a pályamunkák zsűrizésében résztvevő rajzpedagógusokat a szárnyaló fantáziájukkal, rajztudásukkal, írói vénájukkal, vagy éppen évről-évre a kitartó hozzáállásukkal.


A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság szervezésében a területi forduló eredményhirdetésére május 24-én, délután 13 órakor került sor Szekszárdon, az igazgatóság földszinti termében.

A rendezvényen Bán Attila tűzoltó ezredes, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, az alkotói pályázat főszervezője név szerint köszöntötte a megjelenteket. Örömmel tölti el, hogy 2024-ben ismételten személyesen találkozhatott az alkotókkal, akik 386 pályamunkával állították komoly kihívás elé az értékelő pedagógusokat. Ezt követően felkérte dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornokot, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját a rendezvény megnyitására. Az tábornok külön köszöntötte a fiatalokat, akik lelkesedésükkel, tudásszomjukkal, kreatív ötleteikkel pont a társadalmunk értékes mozgatórugóivá lesznek, tűzvédelmi ismereteikkel hozzájárulnak ahhoz, hogy maguk, családjuk, barátaik, ismerőseik egy biztonságosabb környezetben élhessenek a jövőben.

A beszédeket követően a főfelügyelő egy rövid képekkel tűzdelt prezentációval mutatta be az idei év dobogós pályaműveit. Köszönetét fejezte ki a felkészítő pedagógusoknak, a szülőknek, a patronálóknak: a Gemenc Zrt. képviseletében Juhászné Kőkúti Eszter asszonynak, Mizerák Péternek, az OTP Bank szekszárdi fiókvezetőjének továbbá mindazoknak, akik hozzájárultak a bőséges díjakhoz és nem utolsó sorban a gyerekeknek, akik évről-évre elhalmozzák az Igazgatóságot alkotásaikkal.