A mobiltovajoknak már nem a telefon kell

Az elmúlt évtizedben a mobiltolvajok dolga kissé nehezebbé vált.

A készülékeket fizikailag eltulajdonítani továbbra sem nehéz feladat, de információkat lopni azokról már közel lehetetlennek bizonyulhat. A gyári alaphelyzetbe való visszaállításuk ellenére ugyanis a tulajdonosaik megtalálhatják azokat az online követőszolgáltatásaik segítségével.

Az Egyesült Államokban újabban látványosan elkezdtek rászállni az olyanokra, akik Touch ID vagy Face ID biometrikus azonosítás helyett valamilyen oknál fogva még mindig kóddal oldják fel az iPhone-jaikat. A tolvajok nyilvános helyeken és tömegközlekedési eszközökön egyszerűen kikémlelik az áldozataik feloldókódjait, majd a készülékeket csendben eltulajdonítják vagy akár a kezükből kikapva felszívódnak, végül pedig a jelszavuk megváltoztatásával kizárják őket az Apple-fiókjaikból.

Ezt követően a tolvajoknak van némi idejük átvizsgálni a telefonokat. Képesek lehetnek belépési adatokat és egyéb információkat lopni róluk, rosszabb esetben az áldozatok mobilbanki és egyéb fizetésre használt appjaihoz is hozzáférnek, így el tudják utalni vagy költeni az egyenlegükön lévő pénzt.

Ennek megfelelően érdemes befejezni a feloldókódok használatát a mobilokon, modelltől függően átállni az ujjlenyomatos vagy arcfelismeréses azonosításra a nyilvános helyeken való feloldásuk során – írja az origo.