Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

A Mol felújította a stratégiai kerozinkészlet tárolására szolgáló telepét

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átadták a Mol 1,2 milliárd forintból felújított kecskeméti telepét, ahol az ország stratégiai kerozinkészletének mintegy 85 százalékát tárolják.

Szabó Szabolcs Pál, a Mol Csoportszintű Downstream Értéklánc Menedzsment ügyvezető igazgatója a kecskeméti telep helyszínbejárásakor emlékeztetett: nemzetközi és magyar előírások rendelkeznek arról, hogy az ellátásbiztonság érdekében az országnak milyen stratégiai készleteket kell kőolajtermékből tárolnia.

A százhalombattai finomítóban először egy kisebb mennyiségű, körülbelül kétezer tonnás készlet tárolását biztosították, majd az elmúlt évben a kecskeméti telepen is beruházást kezdtek. A munkálatok befejezésével a magyar stratégiai kerozinkészlet az eddigi 2 kilotonnáról mintegy 12 kilotonnával 14 kilotonnára nőtt – tájékoztatott az ügyvezető igazgató.

A fejlesztéssel hétszeresére emelkedik az ország tárolókapacitása és a benne tárolt kerozinkészlet, amely jelentősen hozzájárul a magyarországi ellátásbiztonság növeléséhez – emelte ki Szabó Szabolcs Pál.