Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem is csoda. Egy nagyon hangulatos, valahol a retro világot idéző „esőbeállót” varázsoltak a településre. Így amíg várakozik valaki a buszra, kellemesen elbeszélgethet, megpihenhet. Valódi közösségi helyszínné vált mára a megálló. A Faluszépítők Csapata arra kér minden arrajárót, hogy óvják, vigyázzák a sajátkezűleg megszépített várót, legyenek büszkék arra, hogy ez a bájos kezdeményezés viszi a hangulatos és csodaszép Tolna vármegyei település, Mórágy hírét a nagyvilágba.

Mórágy története hatezer évre vezet vissza. A falu határában található Tűzkődombon egykor a frissen szántott föld felszínén és a nyári záporok okozta vízmosásokban temérdek tűzkő gyülemlett fel. A próbaásatások csakhamar más leletekre is felhívták a régészek figyelmét.

A vesszőfonás nyomait őrző sártapaszok a tűzhely körül, a feltört állati csontok, a kovakő- és jáspispengék, a kvarc-szemcsékkel kevert félgömbalakú edények az újkőkorszak (neolitikum) emberének jelenlétére utaltak.
A Mórágyról első írásos emlékként fennmaradt latin nyelvű okirat a falut „Silva regalis Mooragy”, azaz Királyi erdő Mórágy néven említi. 

(forrás: moragy.hu/ fotó: Bayer Angella)