Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szekszárdi Járási Ügyészség hamis vád miatt emelt vádat egy 25 éves férfi ellen.

A vádirat szerint

2021. május 19-én délután olyan, valótlan tartalmú bejelentést tett telefonon a rendőrségre, mely szerint az általa név szerint megjelölt személy a vádlott tulajdonát képező és értékesítésre átadott személygépjárművet eladta, de a vételárral felé nem számolt el.

A vádlott a telefonon tett bejelentésében foglalt valótlan állítást a kiérkező rendőrjárőr előtt is fenntartotta. 

Állítása alkalmas volt a kisebb értékre elkövetett sikkasztás gyanújának megállapítására, ezért a nyomozást elrendelték. A vádlott feltárta a vád hamisságát és előadta, hogy valójában eladta a járművet az általa megnevezett férfinek, aki a vételárat felé megfizette, azaz bűncselekményt nem valósított meg.

A hamis vád bűntettének alapesetét a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel, míg minősített esetét, amikor a hamis vád alapján az érintett ellen büntetőeljárás is indul, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

A törvény alapján azonban korlátlanul enyhíthető a hamis vád elkövetőjének büntetése, ha a vád hamisságát az alapügy befejezése előtt az eljáró hatóságnak feltárja.

Erre is figyelemmel a büntetett előéletű vádlottal szemben a járási ügyészség közérdekű munka büntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál – írja a Dr. Kiss Yvette sajtószóvivő, Tolna Vármegyei Főügyészség által jegyzett közlemény. 

(fotó: illusztráció, pixabay)