1 hét

Könnyű préda lett. Egy külföldön élő, de rendszeresen hazalátogató, Tolna vármegyei férfi tett feljelentést a napokban a Dombóvári Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen internetes csalás miatt.

„Még tavasszal figyelt fel egy befektetési hirdetésre, amelyben a legalacsonyabb összegű, 100 ezer forintos befizetésnél is napi 20 dollár nyereséget ígértek. A nagy haszon reményében regisztrált az oldalon, megadta a kért adatokat, és el is utalta a pénzt az egyik számlájáról.” 

A befektetési tanácsadó kérésére telepített egy távoli elérést biztosító programot a gépére, hogy az ügyintéző kezelni tudja a pénzmozgásokat. Később megkeresték a számlavezető pénzintézettől, mert a gyanús tranzakciók miatt zárolták a számláját, letiltották a kártyáját. Ekkor már tudta, hogy csalás áldozata lett.

A történet itt még nem ért véget

A másik számlájára időközben különböző összegek érkeztek, majd azokat, a számlán tartott 70.000 forintjával együtt, valaki továbbutalta idegeneknek, illetve bitcoint vásárolt belőle.

A befektetőnek nemcsak haszna nem keletkezett, de még azt a pénzt is elutalták a számlájáról, amit nem szeretett volna elkölteni.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem volt nagyobb összeg a számlán.

Inkább kérdezz!

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja a figyelmet, hogy az online térben megjelenő hirdetések esetében is legyenek egészségesen gyanakvók! Idegeneknek sem telefonon, sem linken keresztül ne adják ki személyes és banki adataikat, a kártyájukhoz és a banki tranzakciókhoz tartozó biztonsági kódokat. Idegenek kérésére ne telepítsenek távoli elérést biztosító programokat, mert ezzel önként adják át az irányítást a számláik kezelésére!

Ha gyanús üzenetet kapsz, a kattintás előtt kérdezz! Keresd a rendőrség szakembereit: kiberkapcsolat@tolna.police.hu

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán találsz.