Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A NASA legfrissebb mérései alapján kiderült, hogy 2021-ről 2022-re átlagosan 0,27 centiméterrel lett magasabb a tengerszint, amit úgy lehet leginkább elképzelni, mintha minden egyes nap egymillió olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő vizet öntöttek volna az óceánokba.

A hvg.hu beszámolója szerint mindez sajnos jól illeszkedik az elmúlt évtizedek trendjébe, majd kiemelték, hogy a szervezet 1993-ban kezdte el figyelni a tengerek magasságát, amelynek kapcsán a NASA egyik tudósa is nyilatkozott.

Nadya Vinogradova Shiffer elmondta, mindez kulcsfontosságú ahhoz, hogy kiderüljön, „hogyan is áll a helyzet pontosan”, s a kutatók azt is megállapították, hogy az első mérések óta összeségében 9,1 centiméteres volt az átlagos emelkedés – írta az Interesting Engineering.

Bár akkoriban még 0,20 centiméterre becsülték az éves vízszint-emelkedést, ezt mostanra 0,44 centiméterre módosították, illetve a műholdas mérések alapján született becslések szerint a vízszint emelkedése 2050-re elérheti az évenkénti 0,66 centimétert is.

Emellett az is kiderült, hogy a szakértők a földi mérőállomások mellett két műholdat is használni fognak a mérésekhez, amelyek közül az egyik már 2020-ban pályára állt, a második pedig 2025-ben indul majd útnak.