Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Tudományegyetemen tartózkodott 2023. május 2-5-ig Dr. Nagy László Kálmán a Krakkói Jagelló Egyetem professzora, a Magyar Filológiai Intézet tanszékvezetője. A professzor a Waczlaw Felczak Alapítvány Szent Kinga Gyűrűje programjának keretében látogatta meg a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kart, hogy a Jagelló Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem közti szakmai együttműködést segítse.

Előadásai kapcsolódtak a pécsi egyetem hallgatóinak oktatási tematikájához, másrészt azt a célt szolgálták, hogy a lengyel kultúráról, a lengyel kulturális örökségről, a modern lengyel irodalomról és irodalomtudományról a magyar hallgatók betekintést kapjanak. Így előadást tartott óvodapedagógus hallgatóknak a megzenésített lengyel költeményekről, a lengyel gyermek- és ifjúsági irodalom jeles szerzőiről, illetve művekről. A hallgatók megismerték a lengyel gyermek- és ifjúsági irodalom születésének és dinamikus fejlődésének irodalom- és művelődéstörténeti hátterét (a lengyel pozitivizmus korszakát).

Másik két előadása a lengyel és magyar irodalomtörténeti folyamatok releváns különbségeit mutatta be, melyek részben a két nemzet eltérő mentalitásából és történelmi tapasztalataiból következnek. Az egyes korszakok ikonikus szerzőinek említésén túl a hallgatók megismerhették azt a feltételrendszert, amely – a magyar irodalomtudománnyal összevetve – hagyományosan, a XIX. század második felétől kezdődően kedvezőbb körülményeket teremtett az irodalomtörténeti szintézisek írásához.