Vegyes eredményekkel zárult a 2023-as tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. 2022-höz viszonyítva a higiéniai hiányosságok száma csökkent, viszont több terméket kellett kivonni a forgalomból. Egy hónap alatt 2610 ellenőrzésre került sor

Figyelmeztetéssel 29, bírsággal 208 eset zárult. A hatóság nagyságrendileg 16,4 millió Ft bírságot szabott ki.

A vizsgálatok fókuszában a húsvéti étkezési hagyományokat is figyelembe véve a füstölt húskészítmények, a tojások, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek és gyümölcsök, valamint az alkoholos italok álltak.

Az ellenőrzések az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területeire egyaránt kiterjedtek. 19 alkalommal döntöttek a tevékenység korlátozása mellett. Jellemzően higiéniai hiányosságokat tártak fel, annak ellenére, hogy az idei eredmények e téren pozitív tendenciát mutatnak.

97 élelmiszerminta (48 pácolt, füstölt, nyers sonka és 49 hidegkonyhai készítmény), valamint 61 tojásfesték ellenőrzésére került sor a Nébih laborokban. A sonkákkal szemben 14 esetben merült fel kifogás a sótartalom miatt, míg a hidegkonyhai készítmények mikrobiológiai vizsgálata során 3 termék volt kifogásolt. A tojásfestékek vizsgálata 2 terméknél tapasztalt jelölési problémával zárult.

Azért, hogy a háztartások asztalaira biztonságos élelmiszer kerüljön, folyamatosak az ellenőrzések Tolna vármegyében is.

(fotó:illusztráció)