Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezt mutatja a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság táblázata. A Duna felső vízgyűjtő területén az elmúlt időszakban történt intenzív esőzés hatására hazánkban, köztük a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén is jelentős árhullám vonul le. 

Az Igazgatóság Ercsitől Bátáig húzódó dunai védelmi vonalán négy szakaszon van érvényben jelenleg I. fokú árvízvédelmi készültség.

A belvíz kezelésére további védekezési tevékenységet folytatnak az adonyi belvíz öblözetben.

Az összegyűlt belvizek átemelése az adonyi szivattyútelep üzemeltetésével történik.

„A dunai árhullám visszaduzzasztó hatását kihasználva, az érintett önkormányzatokkal egyeztetve, vízpótlási, vízvisszatartási céllal, fokozott vízügyi felügyelet mellett, az árvízi biztonságot figyelembe véve megkezdtük a Tolna vármegyei dunai holtágak vízpótlását”

olvasható az igazgatóság közösségi posztjában. 

Vízpótlás történik a Bölcskei, Bogiszlói Duna-holtágba, valamint a dombori szivornya üzemeltetésével a Fadd-Dombori Duna-holtágba. További vízpótlás folyik a Sió-csatornán és a Kutyatanyai-zsilipen keresztül a Tolnai-holtágba.

Jövő hét elején elkezdődhet a lassú apadás.

(forrás, fotó: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Facebook oldala)