Az adventi ünnepkör az év népszokásokban leggazdagabb időszaka. November 30-ával, András napjával kezdődik, és egészen a következő esztendő hatodik napjáig, vízkeresztig tart. 

Régi hagyományokra tekint vissza

Várakozás a Megváltó megszületésére, elsősorban egyházi ünnepkör, de zsúfolt időszaka a népszokásoknak is. A hagyományos közösségekben élt paraszti lakosság a télen ráért ünnepelni, hisz a mezőgazdasági munkák száma lecsökkent. Ez volt a disznótorok időszaka, aki tehette levágta malackáját, hogy karácsonyra friss hús kerüljön az asztalra. Népszokáselemek kapcsolódtak András napjához (november 30.), Borbála napjához (december 4.) Miklós napjához (december 6.), Luca napjához (december 13. – az év legrövidebb napja és leghosszabb éjszakája), Tamás napjához (december 21.) karácsonyhoz, aprószentek napjához (december 28.), szilveszterhez és az újév napjához, valamint a vízkereszthez (január 6.) 

Ismét szabadegyetem

Az ünnepi időszakot felidéző, ünnepre hangoló, Babits Mihály Kulturális Központ által szervezett szabadegyetemről sem hiányozhat a kortyolnivaló, ezúttal illatos forralt borral várják az érdeklődőket december 13-án, 18:00 órakor, ahol Dr. Balázs Kovács Sándor a Tolna megyei adventi népszokásokról tart majd előadást.

A belépés díjtalan.