Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy olasz város helybéli lakói arra panaszkodtak, hogy nem tudnak aludni, miután a turisták kérésére elhallgattatták történelmi óratornyuk harangjait.

A toszkánai Pienza, népszerű úti cél a 15. századi épületei, például a Pienza-székesegyház, Piccolomini-palota, a II. Pius pápa nyári rezidenciája, valamint a Franco Zeffirelli Rómeó és Júlia című filmjének helyszínei miatt.

A város reneszánsz óratornya korábban 30 percenként harangozott. Miután azonban a látogatóktól számos panasz érkezett, hogy a harangok túl hangosak és nem lehet tőlük aludni, a város vezetése úgy döntött, hogy este 10 és reggel 7 óra között elhallgattatják őket.

A panaszok a panzióban megszálló külföldi vendégektől érkeztek, legfőképp nyáron, amikor nyitva hagyták az ablakokat éjszakára, hogy hűvösen tartsák a szobákat.

Több panzió tulajdonosától kaptunk panaszt. Ezek többnyire azokból az ingatlanokból érkeztek, amelyek közel vannak a harangtoronyhoz is
– mondtaManolo Garosi, Pienza polgármestere.

Bár a lépés megnyugtatta a turistákat, nem minden helyi lakos örült a döntésnek. Néhányan azzal érveltek, hogy a harangok a város szerves részét képezik, míg mások azt állították, hogy meglepő módon, de nehezen tudnak aludni a rendszeres harangozás nélkül, amelyet eddig egész életükben hallottak.

De nem Pienza az egyetlen hely, ahol betiltották a harangszót. Más városokban is, ahol harangtornyok vannak, hasonló szabályokat léptettek érvénybe.

Mindeközben más olaszországi úti célok kénytelenek voltak korlátozni a turistákat, mivel a járvány után drasztikusan megugrott a látogatók száma. Májusban például a Trentino Alto Adige turisztikai régiója vezetett be új szabályokat, amelyek szigorítják a vendégéjszakák számát.