Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége az alapja a büntetőügynek. 

A vádlott 2019. október 2-án a kora reggeli órákban, éjszakai látási viszonyok között a 6235-ös számú mellékúton Tengelic irányából Szedres irányába közlekedett egy mezőgazdasági vontatóból és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvénnyel.

A vádlott a 6235-ös számú mellékút és a 631-es számú főút kereszteződéséhez érve az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla utasítása ellenére nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról a 631-es számú főúton Jánosmajor irányából az M6-os autópálya irányába 115-120 km/óra sebességgel haladó személygépkocsinak.

A balesetet megelőzően a személygépkocsi tompított világítással haladt, a jobb oldali lámpatestben azonban csak a helyzetjelző működött. A vádlott a járműszerelvénnyel megállás nélkül az útkereszteződésbe hajtott. A személygépkocsi a járműszerelvény vontató jobb hátsó kerekének és vonószemének ütközött.

A baleset következtében a személygépjárműben utazók közül hárman életüket vesztették, a gépjárművezető pedig súlyosan megsérült.

A vádlott a baleset következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. A balesetet megelőzően a személygépkocsi vezetője és utasai nem használták a biztonsági öveiket.

Az ügynek nincs vége

A járásbíróság a tárgyaláson tanúkat hallgatott meg, azonban az ügyben további bizonyítás lefolytatása szükséges, ezért a bíróság a tárgyalást – szakértői bizonyítás lefolytatása céljából – elnapolta.

(fotó: illusztráció, pixabay)