8 hónap

A NAV rendszere azonnal jelez, ha valahol a dolgozókat rövid időn belül tömegesen átjelentik újabb és újabb cégekhez. Így történt ez abban az esetben is, aminek büntetőeljárás lett a vége.

 Félévente változott a munkáltató

Az Online Számla rendszer adatai szerint a vállalkozás intézményi takarításról számlázott félmilliárd forint értékben hat cégnek. A munkavállalókat minimálbéren foglalkoztatták, és miközben mindannyian folyamatosan ugyanott dolgoztak, félévente változott munkáltatójuk személye.

A dolgozóktól levont jövedelemadót, járulékot nem fizették be, a szolgáltatások áfáját nem vallották, és nem fizették be.

A kockázatelemzési rendszer pedig jelzett! A NAV a fiktív számlák miatt áfaellenőrzést indított.

Némaság lett a vége

A NAV felhívására az ellenőrzött cég semmilyen iratot nem adott át, a kérdésekre nem válaszolt. A megkeresett bankok válaszai alapján a haszonhúzók készpénzben, automatákból vették fel a bevétel jelentős részét. A revízió a számlát befogadó cégek képviselőit is nyilatkoztatta.

A nyilatkozatok és a rendszeradatok alapján a NAV 132 millió forint adóhiányt, 66 millió forint adóbírságot, 16 millió forint késedelmi pótlékot állapított meg.

A NAV büntetőeljárást folytat a fiktív számlát kiállító társaság és az azt befogadó cégek vezetőivel szemben.

(fotó: illusztráció, pixabay)