Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ennyi pénzt kapnak a nyugdíjasok az emelés után

8 hónap

Döntött a kormány, érkezik a korrekció.

A jogosultak egész évre visszamenőleg 3,1%-os nyugdíjemelést kapnak kézhez. A Bankmonitor elemzése szerint az emelés hatására az átlagnyugdíj 210 ezer forintról 217 ezer forintra emelkedik, ezenkívül az átlagnyugdíj mellé novemberben 72 ezer forintos egyösszegű kifizetés is érkezik.

Évközi nyugdíjkorrekcióra akkor van szükség, ha az év eleji emelés nem fedezné az adott évben tapasztalt inflációt. Idén januárban 15%-os nyugdíjemelés érkezett, a tényleges nyugdíjas infláció azonban várhatóan 19% közelében, vagy akár afölött lesz. A különbözetet, azaz az elmaradt emelést, a kormány legkésőbb novemberben köteles egész évre visszamenőleg kifizetni. 

A Bakmonitor elemzői emlékeztetnek arra is, hogy 2023. első 8 hónapjában átlagosan 22 százalék volt az infláció, míg a nyugdíjas infláció esetében ennél is magasabban, átlagosan 23,3 százalék körül állt meg a pénzromlás. Habár év végére jelentősen lassulhat majd a drágulás, mégis borítékolható, hogy összességében jócskán meghaladja majd a kormány által tervezett mértéket. A jegybank a héten közzétett előrejelzésében 17,9 százalék körüli éves inflációt helyezett kilátásba, míg a nyugdíjas infláció ennél is magasabb, akár 19 százalék is lehet.

S hogy mégis mennyi az annyi? Nos, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján jelenleg 210 ezer forint az átlagnyugdíj: ez a nyugdíjkorrekció hatására novemberben 217 ezer forintra emelkedik. Ezen kívül az átlagnyugdíj mellé egyösszegű visszamenőleges emelés is érkezik, melynek várható összege 72 ezer forint. 

Az úgynevezett mediánnyugdíj (a medián egy olyan statisztikai fogalom, amely segít megérteni egy adathalmaz középső értékét anélkül, hogy az extrém értékek nagy mértékben befolyásolnák azt) a KSH szerint 186 ezer forint, ez az emelés hatására novemberben már 192 ezer forint lehet, ami mellé 63 ezer forint körüli egyszeri kifizetés érkezhet.

Forrás: Bankmonitor
Illusztráció: Pixabay