Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Akár meg is duplázódhat a vízfogyasztás a tartós kánikulában

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felkészültek nagy melegre a vízközmű-szolgáltatók. Közleményük szerint minden intézkedést megtettek, hogy zavartalanul kiszolgálják a megnövekedett igényeket. Ugyanakkor felhívták a figyelmet a takarékos vízhasználat fontosságára is.

A megnövekedett vízigény elsősorban a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén jellemző, ahol a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett. A Balaton térségében egy átlagos évközi napon 70 ezer köbméter a felhasznált víz mennyisége, amely egy nyári napon ez 90 ezer köbméterre nő és tartós hőség idején akár 130 ezer köbméter is lehet.   

Hőségben különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami akár napi 3-4 liter víz elfogyasztását is jelentheti. A csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik Magyarországon, fogyasztása egészséges, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, hiszen jóval gazdaságosabb az üdítőknél, erősítette meg az Energiaügyi Minisztérium. 

Kitértek arra is, hogy az év minden időszakában, de hőségriadó idején különösen fontos a tudatos, felelős vízfogyasztás. Így hideg vízért a csap hosszas és felesleges folyatása helyett inkább a víz hűtését, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint eső-, illetve kútvíz használatát javasolták.     

Magyarországon szinte minden háztartás egészséges ivóvízhez juthat, a lakások több mint 80 százaléka pedig közműves szennyvízelvezetéssel rendelkezik. Tíz év alatt megkétszereződött a szennyvíztelepek száma, és míg 2010-ben 300-nál több településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, ez a szám mára tizenegyre csökkent.

Fotó: Pixabay