Szekszárdon nagyon sokan gondoznak szőlőt, veteményest. Különösen a tanyák világában, hiszen nagyon sokan ebben találják meg a hétközbeni munka utáni kikapcsolódást. Egyre többen vásárolnak telket, kis tanyával s ha úgy adódik, a hétvégén kint is alszanak. A föld terén mondhatni nincs megállás, persze kissé kevesebb a tennivaló, de így is akad bőven. 

Fontos az ereszcsatornák karbantartása

Tisztítsuk meg őket! A lehullott levelek bekerülhetnek a csatornába is, ezzel gátolva a víz elfolyását. S bár még ezen a télen nem igen láttunk havat, de ez a feladat nem csak eső esetében, hanem a hóolvadás terén is fontos. 

Ápoljuk a szerszámainkat

Ahhoz hogy sokáig tudd használni őket, ne bánj velük mostohán. Takarítsd meg őket és tedd a helyükre, zárt helyre. A pengéket meg is élezheted és akár olajjal bekenheted az arra szükségesnek látott eszközöket.

Figyelj az állatokra!

Ha bármilyen kóbor, éhező, fázó állatot látsz, gondoskodj róla legalább addig, amíg érkezik szakember! Ugyanez igaz a madarakra is, segítsünk, nekik, ha tehetjük: készítsünk házikót, etetőt nekik és tegyünk ki eleséget számukra. Ne feledkezz meg a vízről sem.

Készíts mulcsot!

A csupasz talaj nem használ a növények számára, levelekből és ágakból készíts mulcsot. Ez megvédi a tél viszontagságától. 

Télen is komposztálj nyugodtan

Természetes, hogy a bomlási folyamatok lelassulnak, de ez nem jelenti azt, hogy a hidegebb időben ne lehetne komposztálni. Sőt, kifejezetten ajánlott. 

Itt az ideje a metszésnek

Persze nem minen fajtánál. – 5°C fok alatt azonban ne álljunk neki! Ha fagy van, ridegebb a növények szövete és könnyebben törik, roncsolódik. Ebben az időszakban lehet megmetszeni például a szőlőt, az őszi málnát, a fügét vagy a lilaakácot is. A legtöbb gyümölcsfa esetében a tél második felében érdemes elvégezni ezt a munkát. A metszéskor keletkező gallyakat darálhatjuk, és szétszórhatjuk például az évelő ágyások felületére.