Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Annak, aki sikeresen pályázik egy új állásra, a munkalehetőség mellett az is fontos, hogy szabályosan foglalkoztassák, hiszen az alapozza meg társadalombiztosítását. Mivel a jogszerű foglalkoztatás különös jelentőségű az államháztartási bevételek szempontjából is, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi a munkáltatók gyakorlatát.

A vendéglátószektort vizsgálták leginkább

Az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja a NAV, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait. Például egy újgenerációs, gyors és rugalmas munkaerő-közvetítő alkalmazás nyilvános adatai nyomán is kontrolláltak több céget a NAV munkatársai.

Ezúttal a munkaerőhiánnyal küzdő vendéglátó szektorra koncentráltak, ugyanis ezen a területen gyakori a szakképzetlen, alkalmi munkavállalók be nem jelentett foglalkoztatása.

Bár az alkalmazás felhasználói szerződésének feltételei között szerepel az adókötelezettségek teljesítésének kritériuma, a tapasztalatok szerint ezt nem minden hirdető tartja be.

Bírság után visszatértek

Az adóellenőrök egy akció keretében nyolc hirdetőt ellenőriztek, amiből három hirdetőnél összesen hat fő be nem jelentett alkalmazottat találtak. A mulasztás után a szankció nem marad el, több mint 3 és fél millió forint bírság kiszabása várható, sőt, egy vállalkozásnál a NAV elrendelte a 12 napos üzletlezárást is.

Néhány héttel később a NAV munkatársai újra ellenőrizték ugyanezeket a vendéglátóhelyeket, amelyek immár szabályosan bejelentették az egyszerűsített foglalkoztatottakat.

(A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock.)