Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétsége miatt  július 12-én gyorsított eljárásban bíróság elé állította a járási ügyészség azt a férfit, aki június 11-én délelőtt ittas állapotban lefeküdt és elaludt a két sínszál között, Bátaszék külterületén, a nyílt vasúti sínpályán.

Ugyanebben az időben Hidas-Bonyhád felől Bátaszék irányába közlekedett 71 km/óra sebességgel egy vonatszerelvény, melyen a vonatvezetőn és a jegyvizsgálón kívül 7 utas tartózkodott.

A vonat vezetője a férfit egy sötét foltként észlelte, ezért a szerelvény sebességét 60 km/ órára lassította, majd amikor már látta, hogy egy ember fekszik ott, akkor gyorsfékezést alkalmazott és ezzel egyidőben dudált.

A férfi a vonat hangjelzésére felébredt

Ekkor vette észre a közeledő vonatot, ezért felállt és elhagyta a sínpálya területét. A vasúti töltés melletti füves-bokros területre zuhant, melynek következtében nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

Megszegte a KRESZ szabályát

Azt, hogy a gyalogosnak tilos – a kiépített átkelőhelyen kívül – vasúti pályán áthaladni, tartózkodni.

Ezzel pedig veszélyeztette a vasúti közlekedésben résztvevők biztonságát, a vonatszerelvény vezetőjének, illetve a vonaton tartózkodó jegyvizsgáló és az utasok életét, testi épségét.

A Szekszárdi Járásbíróság a járási ügyészség valamennyi indítványának helyt adva a férfit 200 óra közérdekű munka büntetésre ítélte. Az ítéletet mindenki tudomásul vette, így az rögtön jogerőre is emelkedett.

(fotó: illusztráció, pixabay)