Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Alternatívák tojás helyett

Még idén elérheti a 100 forintos darabárat a tojás ára

A legtöbb vásárló szerint alapvető élelmiszer, hiszen nem csak rántottát készítenek belőle, hanem számos étel alapanyaga is. De vannak alternatívák is! Bár az áruk nem számottevően lehet olcsóbb, de érdemes meggondolni, esetenként beleilleszteni a már rutinosan elkészített ételekhez is.

Íme néhány példa: 

Chia mag
1 evőkanál chia magot és áztassuk be 3 evőkanál vízbe. Ez a keverék néhány perc elteltével tojásszerűvé válik. A magok tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek támogatják az egészséges anyagcsere folyamatokat, és növelik az energiaszintet is. Tökéletesen felhasználhatók bármilyen süteménybe tojáshelyettesítőnek. 

Banán
A banán alapvető édessége miatt süteményekben használva csökkenthetjük a használt cukor mennyiségét.  Egy villával összetört banán körülbelül 2 db tojásnak felel meg. 

Lenmag 

1 evőkanál finomra őrölt lenmagot keverjünk össze 3 evőkanál vízzel (ahogy a chia magot is). A lenmag gazdag mikro-tápanyagokban, élelmi rostokban és B1-vitaminban is. Szintén süteményeket, tésztákat készíthetünk vele, íze kicsit a dóra emlékeztet. 

Natúr tofu 
Alacsony kalóriatartalmú hozzávaló, amely tökéletes tojáshelyettesítő, ha egy negyed csésze pépesített tofut teszünk az ételbe. 

Növényi joghurt 
Roppant könnyen alkalmazható tojáshelyettesítésre. Egy tojás helyettesítésére körülbelül fél csésze elegendő. Az folyósságára viszont érdemes odafigyelni.

Bármelyik verziót választjuk érdemes szem előtt tartani, hogy nem csak tápanyagban gazdagok a ezek az alternatívák, hanem számos pozitív egészségügyi előnnyei is vannak.