Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Apadnak a folyók, hazatérhettek a vízügyesek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Zajlik az apadás, már helyi hatáskörben végzik a további teendőket a vízügyi igazgatóságok, az Országos Műszaki irányító Törzs tevékenysége lezárul – közölte az Országos Vízügyi Igazgatóság.

Az árhullámok levonulásának és a kedvező előrejelzéseknek köszönhetően ma lezárja munkáját az elmúlt két hét árvízvédelmét összefogó Országos Műszaki Irányító Törzs. A még szükséges feladatokat innentől saját hatáskörben végzik az érintett vízügyi igazgatóságok – álla közleményben.

A most következő napokban a vízgyűjtőterületen az árhullámok levonulását jelentősen befolyásoló csapadék nem várható. A Duna árhulláma mindenhol tetőzött az országban, már csak Baján és Mohácson van I. fokú készültség, de a folyó ott is apad.

A Rába árhulláma Győrnél tart, a felsőbb szakaszokon már inkább csak a jelenlegi apadás lassulására lehet számítani. Szokatlanul hosszú ideig kaptak terhelést a gátak, ezért ott, ahol szükséges, még figyelőszolgálatot látnak el a vízügyesek. A védekezéssel összefüggő további munkálatokat a területi vízügyi igazgatóságok már helyi hatáskörben is el tudják végezni, ezért ma 18 órakor lezárul a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének koordináló tevékenysége.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság kiemelt néhány számot az elmúlt két hét árvízvédelmi munkájával kapcsolatban.

Csúcsidőben a dunai árhullámnál összesen 317 vízügyes szakember vett részt a munkában, a Rábánál összesen 528-an dolgoztak a gátakon (vízügy, civilek, társszervek), míg 34 vízügyes szakember az OMIT tagjaként a védekezés összehangolását koordinálta.

Az Észak-Dunántúli- és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területére, a Dunához és a Rábához összesen 371 vízügyes érkezett segíteni a nyíregyházi, miskolci, debreceni, szolnoki, budapesti, székesfehérvári és pécsi központú igazgatóságoktól.

A legnehezebb napokban összesen 946,8 km hosszban kellett árvízvédelmi fokozatot elrendelni.

A töltések magasításához mintegy 49 000 homokzsákot használtunk fel.

„Bármikor hirtelen kialakulhatnak szélsőséges időjárási és hidrológia helyzetek, amelyek gyors reakciót kívánnak meg a védekezésben résztvevőktől. Ugyanakkor fel kell készülni a jövőben arra is, hogy a mostanihoz hasonló tartós és elhúzódó áradások tehetik próbára védelmi képességet, a szakemberek és az árvízvédelmi infrastruktúra felkészültségét.” – így fogalmazott Láng István vízügyi főigazgató, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője a Dunán és Rábán levonult árhullám kapcsán.