Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Már 157 regisztrált, matuzsálemi fáról tudunk a Börzsöny Alapítvány által fejlesztett applikációban. Az Entlist névre hallgató alkalmazás minden természetjárónak érdekes lehet, tekintve, hogy kedvenc fáikat regisztrálhatják fel az adatbázisba.

Ha gyakran kirándulunk akár lakóhelyünkhöz közel, akár a környező megyékben, biztosan vannak favorit túraútvonalak, tisztások, pihenőhelyek és bizony fáink is, melyeknél szeretünk időzni, csodálni a törzset, a kéreg mintázatát, a lombkorona változásait. Kíváncsisággal és szeretettel lehet kapcsolódni egy-egy erdei növényhez, pláne, ha egy matuzsálemi fáról van szó, ami már kiállta az évszázadok megpróbáltatásait is.

A Börzsöny Alapítvány egy hasznos applikációt fejlesztett a közelmúltban: az Entlist segítségével a kifejezetten Börzsöny- és környéki idős és tekintélyt parancsoló fákat regisztrálhatjuk, egy kis mérés után. Az itiner szerint mérőszalaggal induljunk meg a természetbe, majd mellmagasságban kezdjük meg a mérést. Ha elágazik, dudoros, akkor a talajszint és kb 130 cm között kell a legkisebb körméretet mérni. Az adatbázisban pedig a 200 cm-es körmérettől várják a fajegyzéseket.

Természetesen fotós dokumentációval is készüljünk: egészen közelről és messzebbről is meg kell örökíteni a szóban forgó fát. Ha odvas, madárlakta, denevérlakta, kidőlt, azt is várják a megjegyzéseknél. Ez az egész adatbázis nagyon nagy segítség lesz a természetvédelmi szakembereknek, erdészeknek, erdőtervezőknek.

Fontos, hogy ezeket a csodás fákat a hozzájuk méltó módon kezeljék és adott esetben kutassák is. Az app egyelőre Androidos telefonra tölthető le és már 157 börzsönyi- és környéki matuzsálemi fát tárolnak az adatbázisban. Tartsunk velük és regisztráljuk kedvenc fánkat, ha még nincs a térképen!