2024 első félévében 84 lakóépület gyulladt ki, 6-tal, vagyis közel 8 százalékkal több, mint 2023 első hat hónapjában. Ebben az időszakban 1778 négyzetméternyi épített terület égett le.

Tragédiák is történtek

Minden lakástűz óriási fájdalom az érintett családoknak, hiszen az anyagi javakon túl, az emlékeik is a lángok martalékává válnak. De van ennél is van borzasztóbb.

Az első félévben kigyulladt lakóépületekben 4 ember vesztette életét, míg a tavalyi év első felében egyik lakástűz sem végződött tragédiával.

Ezekben a tüzekben 9-en sérültek meg, háromszor többen, mint tavaly ilyenkor.

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen több, mint 64 órára és 218 tűzoltójárműre volt szükség. 
A leghosszabb beavatkozás május 18-án volt Dombóváron, ahol egy ember életét vesztette. Az Erzsébet utcában egy százötven négyzetméteres ház első emelete és tetőszerkezete teljes terjedelmében égett. Huszonhárom tűzoltó, hat technikai eszközzel fékezte meg a lángokat. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt közel 5 órát vett igénybe.

Több esetben indult vizsgálat

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 9 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata és fűtési rendszer hibája miatt csaptak fel a lángok. 4 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűz hálóban (18 százalék), konyhában (14 százalék), illetve kéményben és padláson (10-10 százalék) keletkezett.

A 84 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. 

Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Színtelen, szagtalan, halálos

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 11-szer riasztották a tűzoltókat, 4-gyel többször, mint egy évvel korábban. Senki nem vesztette életét és nem szenvedett szén-monoxid-mérgezést. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre.