Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Patkányokon végzett vizsgálatokból kiderült, hogy az aloe verás ivóvíz növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, mert a növény bizonyos vegyi anyagai károsíthatják a DNS-t.

 

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) július 14-én fogja közzétenni a rákkeltő anyagok frissített listáját új, veszélyes elemekkel. Ennek megállapításához a humán- és állatkísérletek tudományos bizonyítékait és a rákkeltő hatás lehetséges mechanizmusait vizsgálják meg a kutatók.

Az aggodalomra okot adó elemeket pedig négy csoportba sorolják: rákkeltőek (például az alkohol, HPV kórokozói), valószínűleg rákkeltőek (vörös hús, levegőszennyezés), lehetségesen rákkeltőek (fogamzásgátlók, mobiltelefon), bizonyíték híján nem minősíthetőek rákkeltőnek (érzéstelenítők, hajfestékek).

Ám mint kiderült, a lista most újabb elemekkel bővült, mégpedig a diétázók és fogyókúrázók körében népszerű aszpartámmal, valamint a közkedvelt aloe verával, a sebgyógyító növény kivonatával.

Előbbi kapcsán elmondható, hogy világszerte több ezer termékben – többek között diétás kólában, fagylaltban és rágógumiban – megtalálható, népszerűsége pedig annak köszönhető, hogy nincs benne kalória, mégis sokkal édesebb, mint a fehér cukor.

Utóbbi kapcsán pedig új információk láttak napvilágot: a patkányokon végzett vizsgálatokból kiderült, hogy az aloe verás ivóvíz növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, mert a növény bizonyos vegyi anyagai károsíthatják a DNS-t. Ezáltal az aloe vera és az aszpartám is a lehetségesen rákkeltők csoportjába kerül.