4 hét

Az extravagáns külsejéről ismert amerikai énekes-dalszerző, Billie Eilish (2001) zenei pályája üstökösként szárnyal.

A fiatal művész tehetsége vitathatatlan, méltán büszkélkedhet elismerések, díjak sorával. Kétszeres Oscar-, és Golden Globe, valamint kilencszeres Grammy-díjas előadó, aki eddig legfiatalabb női jelöltként nyerte el 2020-ban mind a 4 kategóriában a díjat (Legjobb új előadó, Az év dala, Az év albuma és Az év felvétele). A még tini sztárt ebben az évben a Billboard Az év nőjének választotta. Emellett két AMA-, és három Music Awards-díjat is magáénak tudhat és ha mindez nem lenne még elég, két Guiness Világrekord is fűződik a nevéhez. Az egyik a filmzenei díjak hármas "koronája" – Oscar, Golden Globe, Grammy – a No Time To Die című James Bond film zenéjéért. A nagysikerű filmzene zenekari feldolgozása Hans Zimmer munkáját dicséri.

Az énekes 14 évesen az Ocean Eyes című kislemezével vált ismertté, melyet testvére, Finneas O'Connell írt és a SoundCloud-on adtak ki. A testvérpár azóta is együtt dolgozik a felvételeken és az élő előadásokon is. Első stúdióalbuma, a When We All Fall Asleep, Where Do We Go? Amerikában és az Egyesült Királyságban is hamar a listák élére került. Melyről az 5. kislemez, a Bad Guy átütő sláger lett a Billboard Hot 100-on. Az énekesnő nevéhez 1 EP, 2 album és több, mint 30 kislemez köthető. Idén pedig egy újabb filmzenei Oscar-jelölést kaptak testvérével, a Barbie című filmnek köszönhetően. A  What Was I Made For? A legjobb eredeti dal kategóriában győzött.

A hosszú listát olvasva nem meglepő, hogy több tízmillió dolláros bevételével legfiatalabb személyként felkerült a Forbes Celebrity 100 listájára is.

Eilish korábbán úgy nyilatkozott az RNZ rádiónak, hogy nem a díjak motiválják, őt az alkotás folyamata érdekli; az ösztönzi és arra törekszik, hogy a dalai által kapcsolódni tudjon az emberekhez.

" Úgy érzem azért írok, hogy az emberek a sajátjuknak gondolhassák." – hallhattuk tőle.

Sikerei csúcsán az Oscar-gálán köszönetet mondott egykori zenetanárának, aki még 8 éves korában a Los Angeles-i Gyermekkórusban tanította. Érdekesség az életében, hogy tanuló évei elején nem járt iskolába, otthoni oktatás keretében tanult.

" Kisasszony, köszönöm, hogy hittél bennem. Ms. T nem kedveltél, de jó voltál a munkádban." – olvasható a People oldalán.