A héten elindult a hatósági áras tűzifa program, egy-két dolgot azonban nem árt tudni a fatüzeléssel kapcsolatban. A legfontosabb az idén kivágott fa mellett maximum kolbászt és húst lehet füstölni, melgedni nem.
A frissen kivágott fa nedvességtartalma minimum 40%, a légszáraz, fűtésre alkalmas tűzifa mindössze 15-20% vizet tartalmaz. A fa folyamatosan veszít a nedvességtartalmából, ami a fa kivágásának pillanatában még elég magas ahhoz, hogy ne lehessen azonnal fűteni vele.
Ha túl nedves fával fűtünk, akkor jelentős energiaveszteséggel számolhatunk, hiszen az energia egy jó része a víz elforralására megy majd el. Ráadásul sokkal több káros égéstermék keletkezik, amely a fűtőberendezést és a kéményt is tönkre teheti.
A szakemberek azt ajánlják, hogy a kivágott fát legalább fél-1 évig száraz helyen tároljuk, csak utána fűtsünk vele.