Valaha népes negyed volt Skóciában az Észak Lanarkshire-ben található Stanhope Place, mára azonban már majdnem teljesen lakatlan a környék. Mióta tavaly decemberben 128 lakásból kiköltözött 200 lakó, Nick Wisniewski hivatalosan az utolsó, aki itt él, de őt ez nem zavarja. Sőt. Ugyan a helyi önkormányzat napirendre tűzte a környékbeli nyolc lakóépület lebontását, a 66 éves férfi nem hajlandó kiköltözni otthonából.

Hiába ajánlottak neki  35 ezer fontot (valamivel több mint 15 millió forintot) és azt, hogy két éven át fizetik az albérletét, ha nem talál egyből megfelelő új otthont magának, a korábbi banki alkalmazott, aki tavaly ment nyugdíjba, hajthatatlan.
Makacssága mögött érthető ok áll. Wisniewski ugyanis 2017-ben vette meg a lakást egy programon keresztül, mely lehetővé tette, hogy azok, akik régóta bérlők a környéken kedvezményesen vásárolhassák meg a bérelt ingatlant. Az önkormányzat által most felkínált összegből a volt bankár nem tudna új lakást venni magának, azt viszont semmiképpen nem szeretné ismét albérletekben élni. Ennek a gondolata sokkal jobban zavarja, mint a magány és az egyre elhatalmasodó dzsumbuj a környéken, az önkormányzat ugyanis már a füvet sem vágatja le és arra sem vigyáz, hogy az üres lakásokba ne költözzenek be illetéktelenek.
A sajtónak a férfi elmondta, a jövője körüli bizonytalanságtól fél a legjobban. Keserűen hozzátette,
„Nem azért dolgoztam egész életemben, hogy aztán elvegyék tőlem az otthonomat akkor, amikor már ahhoz is túl öreg vagyok, hogy hitelt kapjak egy másik lakásra. Nagyon nehéz lenne számomra elhagyni az otthonomat.”
Az önkormányzat az üggyel kapcsolatban annyit mondott, hogy – bár részleteket nem árulhatnak el – dolgoznak azon, hogy találjanak a férfinak egy elfogadható megoldást.