Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A nyár nem igazi a klasszikus, sajtos-tejfölös lángos nélkül. Persze valószínűleg könnyebb megvenni bármelyik bódéban, de ha rászánjuk magunkat a házi lángos készítésére, biztos, hogy sorban állnak majd a konyhaajtóban az éhes családtagok. Nézzük, hogy készül!

Hozzávalók:

A lángoshoz:

  • 2dl    tej    
  • 1tk    cukor    
  • 3dkg    élesztő    
  • 50dkg    liszt    
  • 1tk    só    
  • 2ek    olaj    
  • 2dl    víz    

A sütéshez:

  • olaj    

A feltéthez:

  • só    
  • tejföl    
  • sajt    
  • fokhagyma

Elkészítés:

A sajtos-tejfölös lángos elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk. Egy pohárba tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük a tej felével. Lefedjük, és hagyjuk felfutni.
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és jól összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, a vizet apránként adjuk hozzá. Ha már közepesen lágy a tészta, átdolgozzuk, kelesztőtálba tesszük, és kb. 1 óra hosszat kelesztjük.
Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, majd a tálcára kicsit távolabb tesszük egymástól a tésztákat. Konyharuhával letakarjuk, így kelesztjük tovább. Amikor már szép nagyra megnőttek a tészták (kb. 30 perc), akkor lehet kezdeni sütni.
Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük 1-1 perc alatt. Lecsepegtetjük, törlőpapírra szedjük, nehogy a maradék olajat is felszívja.
Tálaláskor megsózzuk, tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, még fokhagymával is megkenheti.