Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
0:00
/
Bár megkönnyíti életünket, de veszélyeket is hordoz az internet

Ügyintézés, postai szolgáltatások, banki ügyek, vásárlás megannyi szolgáltatás, amely komfortosabb a világháló vagy telekommunikáció lehetőségeinek használatával. Ezek a fejlődés nagymértékben megváltoztatta a bűnelkövetők szokásait is. Új módszerek alakultak ki és a bűnözők is előszeretettel használják ezeket az új eszközöket.

 „Az egyik módszer az sms-es csalás, amikor az elkövetők telefonszámra olyan sms-t küldenek, amelyben az áll, hogy a szolgáltatása befizetését elutasították, ezért egy linken keresztül be kell lépnie és meg kell adja újra a bankkártya vagy bankszámla adatait”

 

– hangsúlyozta kérdésünkre Huszti Gábor, rendőr alezredes, alosztályvezető,  a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályától.

„Ha a gyanútlan rákattint a linkre és ott megadja az adatokat, azzal nagy bajba kerülhet, hiszen a csalók leemelhetik a pénzét, vagy az adatait más bűncselekményhez is felhasználhatják.”

Van, amikor a csaló az „ügyintéző”

 Azt állítják, hogy rendszerüket támadás érte, és a hívott fél számlája is érintett. Azt kérik, hogy azonosítás céljából az ügyfél adja meg a bankkártyáján lévő adatokat, azaz a nevet, a kártya számát, az érvényességi idejét és a háromjegyű cvc kódot. Ha a bűnöző megkapja ezeket az adatokat, máris hozzáférhet a számlán lévő összeghez.

 Online adok-veszek? Nem mindig olcsó, az olcsó!

Akár vevőként, akár eladóként is csalókkal kerülhetünk kapcsolatba Az előre kifizetett termékek nem jönnek meg, vagy nem azt kapják, amit vártak. De a postázással kapcsolatosan is akadhatnak problémák, visszaélések.

 A rendőrség minden törvényes eszközt megragad, hogy az ilyen eseteket megelőzze, megakadályozza, vagy az elkövetőket felderítse, de KIEMELTEN FONTOS HOGY MINDENKI TEGYEN SAJÁT ONLINE BIZTONSÁGÁÉRT!

 Legyünk rendkívül tudatosak, óvatosak és átgondoltak!

 A szolgáltatók bankkártya adatokat soha nem kérnek telefonon! Aki ilyet kér, az minden bizonnyal csaló. A bankkártya adatait vagy a bankszámla belépési adatokat TILOS megadni!

Tilos az sms-ben kapott linkeken megadni az érzékeny adatainkat. Ha valakit azzal hívnak, hogy banki támadás történt, szakítsa meg a hívást és forduljon a banki fiókjához.

Aki további információkat szeretne, az keresse fel kiberpajzs.hu weboldalt, ahol szinte mindent megtudhat a modern elkövetői módszerekről és arról is, hogy miként védheti meg magát.