Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az uniós helyreállítási alap pénzére vár a kormány.

Tavaly december 6-án indult az a lakosságnak szóló napelem pályázat, amelynek a második körére elvileg 2022. november 28-tól lehetett volna pályázni. Ez az emelkedő rezsiárak miatt népszerűbb lett volna, mint korábban.

A pályázat magában foglalja, hogy azok a háztartások, ahol az egy főre jutó kereset az országos átlag alatt van, nagy összegű vissza nem térítendő támogatást kaphatnak napelem telepítésére és a fűtés korszerűsítésére.

A támogatás keretében mindezen költségek száz százalékát átvállalja az állam, a programban rögzített maximum értékig. Ráadásul a pályázóknak regisztrációs vagy egyéb díjat sem kell fizetniük.

Hétfőn azonban közleményben jelentette ki Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára, hogy a napelemes rendszerek terjedésével a villamos energia hálózat fejlesztése is szükségessé vált. Ennek következtében a kormány ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében. Ez azt jelenti, hogy a tervezett, de eddig engedélyt még nem kapott napelemek (ezekre szól a pályázat is) által termelt villamosenergiát határozatlan ideig nem fogadja a villamosenergia-rendszer. Ennek következtében a pályázók hiába építik ki a rendszert, spórolni nem tudnak vele, holott ez lenne az első számú cél.

Annak érdekében, hogy a megtermelt energia akkor is rendelkezésre álljon, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a napelemek működését, érdemes akkumulátort telepíteni. – írja Facebook-oldalán az államtitkár. – Így a háztartások nemcsak megtermelni, hanem tárolni is saját maguk tudják az energiát és nem függenek a központi hálózattól. Ezek telepítését a kormány is ösztönözni fogja egy energiatárolói támogatási program indításával, amint az európai uniós források elérhetővé válnak.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) közleménye szerint a betáplálást felfüggesztő kormányzati döntés ellentétes az ágazat, a lakosság és az ország érdekeivel is, ugyanis így a háztartások számára értelmetlenné válik a napelemes beruházás. Közleményükben kifejtették, hogy egy akkumulátoros tároló maximum a napközbeni túltermelést tudja tárolni. Ez azt jelenti, hogy egy család számára, miután hazatértek, felhasználható lesz a környezetbarát módon megtermelt energia, de anyagilag nem járnak jobban. Főleg úgy, hogy az akkumulátoros tárolás is önmagában véve több millió forintos beruházás.

A pályázatra eddig több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük már több mint 25 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. Aki a fentiekre alapozva már a tervezés fázisában tart, esetleg már kivitelezőt is talál, hogy felhasználja a 2,9 millió vagy akár 11,3 millió forintos támogatást, az nem tud továbblépni.

„Tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés” – olvasható az államtitkár közleményében.