Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

80 éves korában elhunyt Franco Gatti, a Ricchi e Poveri egyik alapító tagja. Családja és kollégái nemrég közösen jelentették be a szomorú hírt, így búcsúztak tőle: "Az életünk egy darabja most eltűnt, Szia, Franco!"

 

A Ricchi e Poveri (magyarul: Gazdagok és Szegények) olasz együttes. 1967-ben alakult, tagjai: Franco Gatti, Angela Brambati és Angelo Sotgiu. Az 1978-as Eurovíziós Dalfesztiválon tizenkettedikek lettek a Questo amore című dalukkal. Legismertebb dalaik: Mamma Maria, Voulez vous danser, Ciao Italy, és a Sarà perchè ti amo. Több számukat az olasz mellett spanyolul is felvették, az utóbbit Thalía is feldolgozta a 2008-as lemezén (Será porque te amo). Alapító tag volt még Marina Occhiena is; ő tette az együttest világhírűvé, amikor a Che sarà című dalt énekelte 1971-ben. 1981-ben azonban elhagyta az együttest. 2016-ban fia, Alex halála után 3 évvel Franco Gatti is kilépett a formációból.

 

2014 augusztusában Magyarországon is felléptek: a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál egyik kiegészítő programjaként a Ricchi e Poveri tartott koncertet a kaposvári Kossuth téren.

2020-ban újra összeálltak négyen: Angelo, Angela, Marina és Franco, mely ettől Ricchi e Poveri Reunion nevet viselte.