0:00
/
Békés legyen az advent, ne tragikus!

Kellő óvatossággal, odafigyeléssel szép lehet az adventi időszak, a karácsonyi ünnepkör. De ne feledd, egy óvatlan pillanat és mindez egy pillanat alatt megszűnhet.

Tavaly decemberben tizennégy otthonban csaptak fel a lángok Tolna vármegyében, a kisebb kiterjedésű tüzek mintegy kétszázharminc négyzetméternyi épített területet érintettek. 

Ezekre figyelj!

A meghitt hangulat kellékét, a gyertyákat egy, a gyertyánál szélesebb fém alátétre, gyertyatüskére tegyük. Kerüljük a fa, műanyag vagy papír alátéteket, mert ezek éghetőek. Ha a koszorúra textil, fa vagy műanyag díszeket helyezünk, azokat a gyertyáktól távolabb helyezzük el. Az égő gyertyákat sose hagyjuk felügyelet nélkül. 

Biztonságos alternatíva lehet az elemes LED-gyertyák használata.  

A fényfüzérek, égősorok, díszkivilágítás kihelyezésekor figyelni kell a megvásárolt eszközök minőségére, kerülni kell a silány, hibás, piacon vásárolt fényfüzéreket. 
Kültéren csak kifejezetten oda való díszítést használjunk. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy tüzet okozzon. Fontos, hogy éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzér vezetékét a konnektorból.

Tavaly december ötödikén egy ágyon felejtett elektromos fűtőpárna gyulladt ki egy aparhanti családi házban.

Sokan már december elején karácsonyfát állítanak. Se az igazi, se a műfenyőt ne díszítsük gyertyákkal, csillagszórókkal. A karácsonyfát a fűtőeszköztől legalább másfél méterre helyezzük el. 
 
Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért a sérülések és a tragikus tűzesetek megelőzése érdekében javasolt otthonunkban füstérzékelőt beszerezni, amely a szoba közepén a plafonra szerelve a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő kimenekülni és a tűzoltókat értesíteni.

(Megszólal: Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője)