Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mától látogatható a Sárkány Éve Lampion fesztivál, amelyen hetven estén át a kínai lampionművészet több száz alkotását tekinthetik meg az érdeklődők

Február 24-ig a Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozó Biodómnál esténként 17 és 21 óra között látogatható a különleges program.

Magyarországon eddig csak egyszer, hét évvel ezelőtt rendeztek ilyen nagyszabású, a kínai lampionművészet alkotásait bemutató programot. A mostani fesztivál aktualitását a közelgő Sárkány éve adja, amely a február 10-i holdújévvel veszi kezdetét.

Két monumentális alkotás is lesz

Mellette több száz egyéb lampion, művészi kivitelezésben persze. Lesznek óriáspanda-, elefánt-, jegesmedve-, mókus-, flamingó-, páva-, teknőslampion is.

Az alkotások közt láthatók lesznek olyanok is, amelyek az i. e. 3. században uralkodott első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrző, 1974-ben felfedezett cseréphadsereg terrakotta katona figuráit jelenítik meg a lampionművészet eszközeivel.

A lampionkészítés technikája, a vázra húzott színes selyem, és az alkotáshoz kapcsolódó belső megvilágítás bármilyen forma kialakítására lehetőséget ad. Nem csak a sokak által ismert kígyózó forma alkotható belőle.

(forrás: mti, fotó: port)