Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Február 1. óta akár webes felületen, akár gép-gép kapcsolaton keresztül. Minden vállalkozás számára előnyös megoldást kínál az adókötelezettség gyors és pontos teljesítésére.  

Az eÁFA-szolgáltatásban elérhető adatok kiegészíthetők

A rendszerbe beilleszthetők adózói döntések is. A havi bevallók 2024. február 20-ig, a negyedévesek 2024. április 22-ig, az éves bevallók pedig 2025-ben nyújthatják be először bevallásukat az eÁFA-ban. A NAV azért, hogy finomítsa a rendszert, hogy még tökéletesebb legyen a szolgáltatás, várja az adózók visszajelzéseit. 


 

Az eÁFA legfontosabb funkciói közé tartozik a forrásadatok letöltése, szerkesztése, a bevallás tervezetének elkészítése a webes felületen, a bevallás előellenőrzése és beadása, valamint a gép-gép kapcsolatot használók számára az adateltérésekre figyelmeztető üzenet. 

Azoknak az áfaalanyoknak, akik a bevallásukat az eÁFA-ban intézik, nem kell M-lapon is adatot szolgáltatniuk.

Az eÁFA webes felületét azok használhatják, akik egy adott bevallási időszakban összesen 100 ezernél kevesebb számlát kezelnek, ennél több bizonylat esetén a rendszer használata gép-gép kapcsolaton keresztül biztosított. Természetesen utóbbi akkor is választható, ha a kezelt számlák darabszáma nem éri el a 100 ezret, de az adott vállalkozásnak ez a forma az előnyösebb.
 
További részletek a NAV oldalán.

(fotó: pixabay)