Három tűzesethez és két műszaki mentéshez vonultak a Tolna vármegyei tűzoltók a hét első napján.

Berendezési tárgyak égtek egy 50 négyzetméter alapterületű lakóépületben hétfő este a Gerjenben, a Dózsa György utcában. A tűzesethez a paksi és dunaújvárosi hivatásos, továbbá a faddi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a keletkezett lángokat.

A beavatkozó tűzoltóegységek egy gázpalackot is kihoztak az épületből. Az ingatlan lakója lakosságvédelmi intézkedés keretében az ismerőséhez költözött.

Idejében jelzett egy fürdőszobában elhelyezett szén-monoxid-érzékelő Dombóváron, egy Gyöngyvirág körúti lakóépületben. A fürdőszobában egy nyílt égésterű gázbojler üzemelt. Az illetékes gázszolgáltató egyik szakembere az érintett közüzemi szolgáltatást a helyszínen elzárta.

Emelkedik a jelzőeszközt használók száma

2023-ban összesen 27 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid jelenlétével kapcsolatos eseményhez, több olyan eset is történt, ahol szieszta kályha, vagy fürdőszobában és konyhában üzemelő nyílt égésterű átfolyós vízmelegítő miatt adott jelzést a telepített eszköz. Idén már 14 alkalommal vonultak a Tolna vármegyei tűzoltók hasonló esetekhez.

Fontos tudnod!

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. Nyáron is számolni kell a láthatatlan gyilkossal, tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Fotó: Faddi Önkéntes Tűzoltó Egyesület