Illik vagy nem, akarok vagy nem? No és hogyan és mennyit? Csupa olyan kérdés, ami szembejön velünk egy étteremben, a fodrásznál.   Vannak, akik elítélik, de olyan is előfordul, hogy valaki sokkal több borravalót ad annál, mint amennyi az íratlan szabályok szerint adható lenne. 

"Országonként eltérő, más-más kultúrája van a borravalóadásnak. Nálunk a végösszeg 10 százalékával illik számolni, annál kevesebbet vagy többet adni udvariatlanságnak számít, többet fizetni pedig fölösleges is”

– fogalmazott a divany.hu oldalnak Fekete Gábor protokollszakértő.

4500 forintos számla esetén, korrekt az ötszáz forintot. Ha tízezressel fizet valaki, és ötezer-ötszázból kér vissza, az már tapintatlanság is.

„Bármiféle szolgáltatást veszünk igénybe, akkor illik borravalót adni, még akkor is, ha kártyával fizetünk.”

A boltban más a helyzet, ott bárki bármit megvehet. De a fodrász, körmös, postás személyesen velünk foglalkozik. Ezért alakult ki a borravaló szokása. Ha a fodrászatban ketten is dolgoznak a frizurádon, akkor is egyszer illik adni, ők majd elosztják. 

Van, ami nem megengedett!

Például, ha kártyával fizetünk, akkor hiába jelezzük, hogy mi tíz százalékkal többet szeretnénk fizetni, az adózási törvények betartása miatt a terminálba nem üthet be nagyobb összeget a szolgáltató, mint amennyi a blokkon szerepel. Ilyenkor készüljünk némi aprópénzzel. Egy vendéglátóhelyen az asztalhoz kivitt becsukható mappába illik beletenni a borravalót, amiben a számlát megkapjuk. 

Mi újság a szervízdíjjal?

Sokakat megtéveszt, ha azt látják, hogy a szervizdíj benne van a számlában. 

„A szervizdíj nem más, mint a velünk való törődés díja, vagyis azt fizetjük ki vele, hogy kihozzák nekünk a kávét, felszolgálják az ételt, elmosogatják utánunk az edényeket, a kávé mellé tesznek egy kekszet, egy kis pohár vizet, vagyis egyszóval törődnek velünk. A borravalót azért adjuk, mert odafigyel ránk a pincér, mert udvarias velünk, mert időben kihozta nekünk az ételt, gondot fordított arra, hogy kétszer is megkérdezze, kérünk-e még valamit.”

Borravalót adni tehát nem kötelező, de az etikettszabályok szerint illik. Ha még sem adnál, azzal sincs gond, nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásod legyen. Az, hogy adunk-e borravalót vagy sem, a személyiségünktől is függ.  

(forrás: divany.hu, fotó: pixabay)