Az elmúlt napokban sok feljelentés érkezett internetes csalásokról. Volt, akit egy magát hitelügyintézőnek kiadó ismeretlen csapott be. A beígért kölcsön folyósítása fejében 290 000 forint közvetítői díjat utaltatott el, majd köddé vált.

Egy másik feljelentő figyelmetlen volt, és átvett egy olyan csomagküldeményt, amit meg sem rendelt, ezzel 13 500 forint kára keletkezett.

Továbbra is rendszeres, hogy magukat banki ügyintézőnek kiadó bűnözők ráveszik a gyanútlan ügyfeleket, hogy távoli elérést biztosító programot telepítsenek a gépükre, telefonjukra. Közben a személyes és bankkártyaadataikat fondorlatos módon megszerezve eltüntetik a folyószámláikról az összes pénzt. Egy sértettnek így okoztak a héten 600 000 forint kárt.

Újra beindult a korábban unokázós csalásként elhíresült módszer

Azzal a különbséggel, hogy a vezetékes telefonon bejelentkező bajkeverők rendőrnek vagy ügyvédnek adják ki magukat. Egy közeli családtagra hivatkozva kérnek pénzt annak fejében, hogy a bajbakerült szabadon távozhasson. Egy esetben 2 000 000 forintot kértek ilyen indokkal, de a bejelentő nem tett eleget a kérésnek, mivel gyanította, hogy át akarják verni. 

Egy másik, szekszárdi asszony sajnos kevésbé volt gyanakvó, mivel egy ügyvédként bemutatkozó ismeretlen a lányára hivatkozva kért tőle pénzt. A csalók 7 000 000 forinttal rövidítették meg.

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság TANÁCSAI:

  • Kérjük, hogy idegen hívás, SMS, e-mail esetén legyenek bizalmatlanok!
  • Ha bármilyen szokatlan kérés, sürgető üzenet érkezik, gondolják át, mennyire reális, amit kérnek Önöktől!
  • Ha gyanús, hogy csalók állnak a háttérben, keressék kollégáinkat a kiberkapcsolat@tolna.police.hu címen!
  • Eszközeik biztonságát szolgálja a vírusirtó és a tűzfal alkalmazása, az időnkénti frissítések; a biztonságos jelszavak, azok rendszeres megváltoztatása; a két- vagy a többfaktoros azonosítás; valamint a biztonságos internetkapcsolat.
  • A személyes és a banki adatokat idegenekkel megosztani tilos! Belépési azonosítók, bankkártyaadatok, biztonsági kódok kiadásával szabad hozzáférést engednek a bakszámlán lévő pénzükhöz.
  • Az online csalásokkal kapcsolatos aktuális tudnivalókról a kiberpajzs.hu oldalon tájékozódhatnak.