Március huszadikán a 2024. évi első rendes ülését tartotta a Tolna Vármegyei Államigazgatási Kollégium a Vármegyeháza dísztermében.

Az értekezleten külön napirendi pontban tárgyalták a bekövetkezett rendkívüli események kezelésének tapasztalatait. A 2023. február hónapban bekövetkezett földrengéssel összefüggő humanitárius feladatokról a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes tartott tájékoztatást.

Az ezredes tavaly közel három hetet töltött biztonsági tanácsadóként Törökországban, a földrengés sújtotta övezetben.

Az igazgatóhelyettest – aki aktív tagja a HUNOR és HUSZÁR mentőszervezeteknek – a törökországi Hatay tartományban működő EU polgári védelmi Bravo csoportjába (European Union Civil Protection Team) válogatták be. A több, EU tagállamok által küldött szakértőkből álló csapatban az igazgatóhelyettes 18 napon keresztül biztonsági tanácsadóként járult hozzá a nemzetközi humanitárius koordinációt végző egységek feladataihoz.

A kutató-mentő tevékenységben 90 ország közel 8000 önkéntese vett részt mintegy 26000 kárhelyszínen.

A földrengés után több, mint 580 ezer embert menekítettek ki otthonukból. Az első két hetet követő időszak legfontosabb feladatát a hontalanná vált lakosság alapvető szükségleteinek ellátása jelentette. A EU polgári védelmi csapatai előzetes felmérése elengedhetetlen volt az EU polgári védelmi műveleti modulok hatékony indításához, továbbá későbbi működtetéséhez.