Bukovinai csűrrel gyarapodott Kismányokon a Székelyporta. A már korábban megépített létesítményen az utolsó simításokat az itteni néprajzi tábor lakói végezték el csütörtök délutánig, az átadásig. Az építmény boronafalú, cserepes tetejű és negyvenöt négyzetméter alapterületű. Ez azt jelenti, hogy sok minden elfér benne. Ám nem gabona vagy más termény tárolására szolgál.

A csűrben a régi, székely mesterségeket mutatják be. Azaz, a látogatók képet kapnak arról, hogy miként és milyen eszközökkel végezte munkáját a kovács, a csizmadia, avagy miként zajlott a szövés. Emellett egy székely konyhát is kialakítottak. A művészeiknek is kiállítási lehetőséget biztosító, bemutató tér megvalósítását a Mezőgazdasági Minisztérium Hungaricum pályázata tette lehetővé.

A Székelyporta évek óta zajló gyarapítása ezzel nem szűnik meg. Az andrásfalvi jellegzetességeket mutató tájház, a hadikfalvi Csobot-kápolnát idéző Boldogasszony kápolna, valamint az andrásfalvi arculatú csűr után az összképet hamarosan egy ugyancsak andrásfalvi fürgentyűs szekér egészíti ki.