Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Brutális bírság lehet a vége, ha valaki megfeledkezik a parlagfű irtásáról

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akár 5 millió forint is lehet a kiszabott büntetés, mert ha a kaszálást a hatóság végezteti el, annak költségei is a földhasználót terhelik.

A parlagfű-mentesítés nemcsak a gyomnövény mezőgazdasági, nemzetgazdasági kártétele miatt fontos, hanem azért is, mert pollenje a lakosság mintegy 20 százalékánál egészségügyi problémát okoz, írja az Agrárszektor. Az allergia hazánkban a negyedik legfontosabb nem fertőző betegség, amely jelentősen befolyásolja a mindennapi életvitelt, csökkenti a teljesítőképességet.

Tavaly 57 estben bírságoltak meg belterületi ingatlantulajdonosokat a parlagfű miatt. Egy átlagos növényvédelmi bírság 46 ezer forintra rúgott, tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Belterületeken összesen 2 millió 627 ezer forintnyi csekket küldtek ki, külterületeken pedig mindent egybevetve 71 millió 253 ezer forintot tett ki az 1394 bírsághatározat „ellenértéke”. A büntetés mértéke az ingatlan elhelyezkedésétől, a terület nagyságától és a fertőzöttség szintjétől függ.

Mivel a lakosság egyre gyakrabban használja a Parlagfű Bejelentő Rendszert, a belterületet érintő eljárások száma 2022-ben csaknem duplájára emelkedett a 2021. évhez képest, azonban ezek száma még így sem tekinthető számottevőnek.

Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy hatályos jogi szabályozás értelmében a földhasználó egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A helyszíni ellenőrzés elvégzése belterületen a jegyző, külterületen a kormányhivatal, mint ingatlanügyi hatóság feladata.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig arra figyelmeztet, ha az adott részen a gyomnövény-fertőzöttség mértéke meghaladja a 30 százalékot, a kultúrnövény tőszámától függetlenül minden esetben le kell kaszálni a területet. 

Fotó: Pixabay